Home / Nieuws / ...

 

Rokers 50 procent meer kans op Alzheimer
Rokers hebben een grotere kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer of dementie dan mensen die niet (meer) roken. Dit concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology, dat op 4 september 2007 verschijnt.
De resultaten zijn gebaseerd op het grootschalige Rotterdamse ERGO bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC. Daaruit bleek dat mensen die tijdens de studie rookten 50 procent meer kans hadden op het ontwikkelen van dementie dan mensen die nooit hadden gerookt of waren gestopt met roken.
Volgens onderzoekster prof. dr. Monique Breteler van het Erasmus MC kan roken op diverse manieren het risico op het ontstaan van dementie beïnvloeden. Zo vergroot roken het risico op aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen. Een andere weg is die van oxidatieve stress. 
Deze ontstaat wanneer het lichaam te veel vrije radicalen bevat, die een restproduct zijn van chemische reacties in het lichaam. Bij rokers komt oxidatieve stress meer voor dan bij niet-rokers en bij de ziekte van Alzheimer is ook sprake van toegenomen oxidatieve stress. Anti-oxidanten in het voedsel kunnen het aantal vrije radicalen verminderen. Volgens Breteler tonen studies echter aan dat rokers minder anti-oxidanten tot zich nemen dan niet-rokers.
De onderzoekers maakten ook nog onderscheid naar personen die wel een gen bezitten dat het risico op Alzheimer vergroot - het zogenoemde APOE4-gen - en personen die dat gen niet bezitten. Opvallende uitkomst is dat personen die dat gen wel bezitten en roken geen verhoogde kans hadden op het ontstaan van Alzheimer. Personen die dat gen niet bezitten en wel roken bleken daarentegen een 70 procent hogere kans te hebben op het ontstaan van Alzheimer dan personen zonder dat gen die niet (meer) roken.
Bron: Erasmus MC (September 2007)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: