Home / Nieuws / ...

 

Recordboete voor farmaciebedrijf wegens misleiden consument
Het Amerikaanse farmaciebedrijf PurduePharma en drie topmanagers moeten een boete van samen 634 miljoen dollar betalen wegens het misleiden van de consument over het verslavingsrisico van de pijnstiller OxyContin. De boete is de hoogste ooit voor een farmaceutisch bedrijf in de VS.
Purdue zou tegenover artsen, die het middel voorschrijven, gezwegen hebben over het risico op verslaving van de pijnstiller. Het middel zou hetzelfde effect hebben als heroïne als het verkeerd wordt ingenomen.
Verschillende patiënten getuigden in de rechtszaal hoe hun leven was veranderd sinds ze de pil slikten en eraan verslaafd raakten. Ze vroegen dat de verantwoordelijken een gevangenisstraf zouden moeten uitzitten.
Volgens de Amerikaanse geneesmiddelen-administratie (DEA) steeg het gebruik van het medicijn tussen 1996 en 2001 met een twintigvoud. Het aantal sterfgevallen gerelateerd aan het gebruik, vervijfvoudigde. In 2002 werden 146 sterfgevallen rechtstreeks in verband gebracht met Oxycontin.
Het bedrijf zelf is nu veroordeeld tot een boete van 600 miljoen dollar. De resterende 34,5 miljoen dollar is ten laste van de vroegere voorzitter Michael Friedman, juridisch adviseur Howard Udell en het vroegere hoofd van de medische afdeling Paul Goldenheim. Ze moeten ook alledrie 400 uren gemeenschapsdienst presteren rond drugsverslaving.
Oxycontin wordt ook in België en Nederland verdeeld. (Belga)
 (Augustus 2007)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: