Home / Nieuws / ...

 

Belangenverstrengeling met farmaceutische industrie.

Uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat de farmaceutische industrie (indirecte) invloed heeft bij de ontwikkeling van behandelrichtlijnen geneesmiddelen. Het is tegenwoordig vrijwel onmogelijk om gezaghebbende personen op een vakgebied aan te trekken die geen band hebben met de farmaceutische industrie.

Er bestaat volgens het onderzoek een wildgroei aan richtlijnen. Iedereen kan een richtlijn opstellen. Daardoor zijn er grote verschillen. Alleen de richtlijnen van het CBO (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg) en NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) hebben waarborgen ingebouwd om invloed vanuit de farmaceutische industrie te voorkomen. Maar het gevaar van ongewenste invloed vanuit de farmaceutische industrie bij het opstellen van behandelrichtlijnen door patiëntenverenigingen en andere belangenorganisaties is aanzienlijk. De oorzaak hiervan ligt volgens de IGZ in de vaak aanwezige sponsorrelatie met farmaceutische bedrijven.

De inspectie vindt dat rechtstreekse banden van werkgroepleden (diegenen die richtlijnen schrijven) met farmaceuten openbaar gemaakt moeten worden. Ook belangenverstrengeling en de wijze van selectie van werkgroepleden en de voorzitter dienen algemeen bekend te worden gemaakt. Daarnaast kan gedacht worden aan openbaarheid van overeenkomsten en het bezit van aandelen/opties van farmaceutische bedrijven. De inspectie gaat vervolgonderzoek doen. Bron: Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (Juni 2007) (Opm. Zoals u ziet hebben we hier nog geen Amerikaanse toestanden maar is er ook in Nederland niet een gewone relatie doch een (ongewenste) enorme sterke band tussen de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie)

 

 

    Printen