Home / Nieuws / ...

 

Fruit- en groentedrankjes geen alternatief voor vers.

Behalve het enorme prijsverschil is er nauwelijks onderscheid tussen de speciale fruit- en groentedrankjes in kleine flesjes en een gemiddeld pak sinaasappelsap. De Nederlandse Consumentenbond onderzocht 14 drankjes en concludeert dat het beter is om zelf iedere dag twee ons groenten en twee stuks fruit te eten.

Met allerlei kreten op de verpakking wekken de onderzochte drankjes de indruk dat ze voorzien in de dagelijkse hoeveelheid groente en/of fruit. Nader onderzoek werpt een heel ander licht op zaak. Zo zit er in verschillende pakken maar 20% van de hoeveelheid voedingsvezels die je normaal in groente en fruit mag verwachten. Ruim de helft van de drankjes scoort qua vezels matig tot slecht, de rest komt niet verder dan het oordeel "redelijk". Een ander minpunt is het gebrek aan variatie. De fabrikanten van drankjes met groente kiezen bijna allemaal voor wortel, waarschijnlijk vanwege de zoete smaak waardoor het toevoegen van suiker niet nodig is.  

Bij de meeste fruit- en groentedrankjes is het beter gesteld met de hoeveelheid foliumzuur en vitamine C, twee andere belangrijke factoren die bepalen hoe gezond een product is. Bij twee op de drie drankjes is de hoeveelheid foliumzuur en vitamine C vergelijkbaar met gewone groenten en fruit. Maar echt bijzonder is dat niet, want dat geldt ook voor sinaasappelsap uit een pak.

Consumenten worden door de claims op de verpakking op het verkeerde been gezet, ook al wordt vaak in kleine letters nog vermeld dat het om een aanvulling op de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit gaat. Uit een panelonderzoek onder ruim 1.500 mensen blijkt dat 21% de producten ziet als volwaardige vervangers van fruit. In de praktijk – zo wijst onderzoek van de Consumentenbond uit – lukt het echter geen enkele fabrikant om alle goede eigenschappen van het dagelijkse portie aan groente en fruit samen te brengen in een klein en duur flesje.

Voedingsvezels zorgen onder andere voor een goede werking van de darmen en een soepele stoelgang. Bovendien komt er steeds meer bewijs dat voedingsvezels bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten en suikerziekte. Vitamine C is van belang voor de weerstand en foliumzuur is onder andere nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. (Mei 2007)  (Opm Zo zie je maar er gaat niets boven echte groenten en fruit en zijn deze drankjes alleen "gezond" voor de fabrikanten.)

 

 

 

    Printen