Meer kans op uitzaaiingen na operatie
De kans op uitzaaiingen bij patiënten met een tumor van het maagdarmstelsel wordt groter na een operatie. Dit concludeert Miranda ten Kate in haar proefschrift "The influence of surgery on the development of distant tumour recurrence" waarmee ze gepromoveerd is aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Tijdens een operatie vindt een ontstekingsreactie plaats. Een gevolg hiervan is dat witte bloedcellen geactiveerd worden waardoor onder andere zuurstofradicalen vrijkomen. Het endotheel(dit zijn de cellen die de bloedvaten bekleden) in de longen wordt blootgesteld aan deze zuurstofradicalen.Ten Kate toont in haar onderzoek binnen het Erasmus MC aan dat tumorcellen zich in de aanwezigheid van zuurstofradicalen makkelijker hechten aan het longendotheel. In eerste instantie heeft zij onderzoek gedaan met een rattenmodel. Hieruit bleek dat ratten die een buikoperatie hadden ondergaan vaker longuitzaaiingen kregen dan ratten die niet geopereerd waren. Vervolgens heeft zij in het laboratorium in een model met menselijke cellijnen aangetoond dat cellen van dikkedarmkanker en alvleesklierkanker zich makkelijker hechten aan het longendotheel als er zuurstofradicalen aan toegevoegd worden. Op grond van de resultaten van beide onderzoeken concludeert Ten Kate dat er een grotere kans op uitzaaiingen is na een operatie.

Om deze uitzaaiingen te voorkomen of te verminderen kunnen kijkoperaties uitgevoerd worden in plaats van grote buikoperaties. Hiernaast adviseert Ten Kate om nader onderzoek te doen naar stoffen die de ontstekingsreactie kunnen remmen zodat schadelijke zuurstofradicalen worden weggevangen tijdens de operatie. Dit verkleint de kans op aanhechting aan het endotheel waardoor minder uitzaaiingen gevormd kunnen worden. (Febr. 2007) (Opm. Belangrijk is gezonde voeding voor een zo sterk mogelijk immuunsysteem die de vrije radicalen kan wegvangen. Doch in deze speciale situaties is het immuunsysteem vaak al zwakker en is een versterking op zijn plaats, kijk hiervoor bij ImmunoPro.)

 

 

    Printen