Groenten en fruit bevatten nog veel pesticiden

Een kwart van de Belgische groenten en fruit bevat meer pesticiden dan de grenswaarde (Maximum Residue Limit), vastgelegd in de Belgische en Europese wetgeving. Dat blijkt uit testen die Test-Aankoop uitvoerde op sla (15 stalen), verse kruiden (13), nectarines (12), druiven (15), tomaten (15) en paprika's (15). De resultaten staan gepubliceerd in het jongste TA-Magazine.
Vooral de druiven, nectarines en verse kruiden maken een slechte beurt. Bij de druiven halen 11 van 15 stalen een slecht tot zeer slecht resultaat. Bij de nectarines en verse kruiden is dat respectievelijk 6 op 12 en 4 op 13. Bij de sla was er slechts één staal dat een zeer slecht resultaat boekte. Bij de tomaten en paprika's stelde Test-Aankoop weinig tot geen problemen vast. In vergelijking met Italië, Portugal en Spanje waar TA hetzelfde onderzoek deed, doet België het ontzettend slecht.
Er is volgens Test-Aankoop geen reden tot paniek, vermits een overschrijding van de MRL zelden wijst op een toxisch gevaar voor de consument aangezien de residulimieten lager liggen dan de toxiciteitsgrenzen. Het wijst er wel op dat de Groene Landbouwpraktijken, een lastenboek met betrekking tot het pesticidengebruik, niet gevolgd werd. Test-Aankoop vraagt overheden en land- en tuinbouwers waakzaam te blijven en de nodige inspanningen te blijven leveren op vlak van controles.
Het gebruik van pesticiden kan aanleiding geven tot een acute toxiciteit (huidirritaties, ademhalingsproblemen...) Sommige middelen kunnen zich opstapelen in het lichaam en pas op lange termijn schade berokkenen aan de gezondheid (ontwikkeling van kankers, aantasting zenuwstelsel...) De wetenschappelijke kennis over dit langetermijneffect is volgens Test-Aankoop nog onvoldoende. Vooral de gecumuleerde werking van residuen van pesticiden roept bij wetenschappers vragen op.
(Dec. 2006) (Opm. De "veilige"  grenswaarde voor pesticiden zijn vastgesteld per soort pesticide. De praktijk is echter anders omdat mensen gevarieerd eten en zo verschillende pesticiden binnen krijgen. Voor deze cumulatie van pesticiden bestaat geen enkele grenswaarde, gewoon omdat men dat niet onderzocht heeft. Speel dus op zeker en koop altijd biologisch geteelde groente en fruit, dat is goed voor u en het milieu.) 

 

 

 

    Printen