Jaarlijks sterven drie miljoen mensen door te veel suiker in bloed

Jaarlijks zouden meer dan 3 miljoen mensen sterven aan een overmaat aan suiker of glucose in het bloed. In totaal zouden 960.000 mensen direct sterven aan de gevolgen van diabetes en 2,2 miljoen door cardiovasculaire problemen. Dat blijkt uit studies gepubliceerd in The Lancet ( http://www.globalhealth.harvard.edu/Danaeietal-FPGandCVDmortality-Lancet2006.pdf.pdf ).
Dit is drie keer het aantal dat in 2001 aan diabetes stierf.
Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de jaarlijkse sterfte die veroorzaakt wordt door tabak (4,8 miljoen), door een te hoog cholesterolgehalte (3,9 miljoen) en door obesitas (2,4 miljoen). De oorzaak van de dood van ongeveer 1,5 miljoen mensen die sterven aan een hartinfarct en de 709.000 die sterven als gevolg van een hersenbloeding is een te grote hoeveelheid aan glucose in het bloed.
"Een te hoog gehalte van glucose in het bloed is een belangrijke oorzaak van de sterfte door hart- en vaatziekten in veel regio's in de wereld", aldus een van de onderzoekers.
Volgens de Internationale Diabetes Federatie (IDF) leden in 2003 194 miljoen aan diabetes en zal dat aantal tegen 2025 oplopen tot 350 miljoen.
(Nov. 2006)

 

 

 

    Printen