Wilde zalm wordt bedreigt door kwekerijen.

Zalmkwekerijen veroorzaken een grote toename van parasieten onder wilde zalmen. Biologen hebben berekend dat zeeluizen, afkomstig uit viskwekerijen, voor 9 tot 95 procent sterfte onder jonge vissen van verschillende wilde populaties zalmen in Canada veroorzaken.

Dit staat in een artikel in Proceedings of the National Academy of Sciences.

De jonge wilde zalmen komen tijdens hun eerste maanden in zee in contact met grote concentraties kweekzalmen in baaien langs de kust. Dat is onnatuurlijk: volwassen zalmen en jongelingen komen normaal gesproken niet met elkaar in contact. Door de viskwekerijen kunnen infecties van volwassen vissen overspringen naar wilde jonge zalm die voorbijtrekt op hun tocht van de rivieren naar zee.

De komst van grootschalige zalmkwekerijen in Noorwegen, Schotland, Ierland en Canada is vaker gerelateerd aan een toename van parasieten bij wilde zalm. Tegelijkertijd gingen de getroffen wilde populaties achteruit. Tot nu toe was dit verband niet wetenschappelijk aangetoond.

Het team van Canadezen en Amerikanen onderzochten ruim 14.000 jonge vissen, roze en Ketazalm, in de baai rond Gilford Island, ten oosten van Vancouver island in West-Canada. In het studiegebied bevonden zich drie zalmkwekerijen. Jonge vissen met meer dan twee zeeluizen op hun lijf waren ten dode opgeschreven. Zalmpjes met één of twee luizen hadden een kleine kans te overleven. Luisvrije zalm overleefde vrijwel altijd. Volgens de onderzoekers beschermt de natuurlijke migratie jonge vissen normaal tegen zeeluizen, maar viskwekerijen verstoren dit.

http://www.pnas.org/cgi/reprint/0603525103v1.pdf

(Okt. 2006)  

 

 

 

    Printen