Een behandeling bij prostaatkanker is vaak niet nodig.

In tenminste 30 procent van de gevallen hoeven mannen met prostaatkanker niet geopereerd te worden als de kanker bij preventief onderzoek wordt gevonden. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 42.000 mannen in Rotterdam en omgeving.

Dat meldde zaterdag de leider van het onderzoek van het Erasmus MC hoogleraar Fritz Schröder. Schröder is een autoriteit op het gebied van prostaatkanker.

Het type prostaatkanker wordt nu aangetoond door middel van een bloedtest. In de toekomst wordt daar een aantal onderzoeken aan toegevoegd. Uit de prostaat worden soms tot 12 biopten (weefselstukjes) geprikt. Zo kan nauwkeurig worden nagegaan of de prostaatkanker al dan niet gevaarlijk is.

Nu worden veel mensen onnodig behandeld terwijl ze een minder gevaarlijke vorm van prostaatkanker hebben, die geen behandeling maar slechts controle behoeft. Nu is het wegnemen of bestralen van de prostaat nog standaard wanneer bij een man kanker in de prostaat wordt ontdekt.

De bijwerkingen van een operatie lopen uiteen van incontinentie tot toename van erectieproblemen tot endeldarmbeschadiging bij bestraling. Dat leed kan door toepassing van de nieuw verworven kennis worden voorkomen."

Bevolkingsonderzoek 
Het onderzoek in Rotterdam loopt al sinds 1993. Doel is om na te gaan of er op een verantwoorde manier begonnen kan worden met een landelijk bevolkingsonderzoek. Met deze ontdekking is dit een stuk dichterbij gekomen, omdat overbehandeling kan worden verminderd, denkt Schröder.

Het Rotterdamse onderzoek is een onderdeel van een groot Europees onderzoek in acht landen. Meer dan 200.000 mannen in Nederland, België, Finland, Zweden, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland doen hieraan mee. De uitkomsten daarvan worden binnen drie jaar verwacht.  

Jaarlijks wordt in Nederland bij 7000 mannen prostaatkanker ontdekt. Zo'n 3000 sterven eraan. De hoop van de onderzoekers is aan te tonen dat de sterfte met de vroege opsporingstechnieken met 20 ā 30 procent zal dalen. "Dan zou het sterftecijfer terugkunnen worden gedrongen tot 2100 per jaar," aldus de hoogleraar. (Juli 2006) (Opm. Prostaatkanker is niet alleen met goede voeding veelal te voorkomen doch ook vaak effectief in te tomen, kijk maar eens bij Specifiek advies.)

 

 

    Printen