Chocolade goed voor hart en bloedvaten

Er zijn nieuwe bewijzen voor de stelling dat chocolade goed is. De Sunday Times ontdekte zelfs een vooraanstaand Britse geneesheer die chocolade wil voorschrijven aan mensen die kampen met hartziektes.
Aan chocolade zat eeuwenlang een smaakje. Niet het lekkere zoete, maar iets verbodens, iets frivools en meer recent iets dat slecht was voor de gezondheid. Dat laatste blijft natuurlijk gelden voor mensen die kampen met diabetes, maar voor de anderen is chocolade volgens steeds meer artsen en wetenschappers een lekkernij waar we nog baat bij hebben ook.
Dat geldt dan vooral voor donkere, pure chocolade, want die zorgt dat de bloedvaten zich ontspannen, wat de vorming van bloedklonters tegengaat en zo hartaanvallen helpt voorkomen.
Om die theorie te toetsen, vraagt professor Roger Corder, van de
Barts en The London Queen Mary’s School, nu goedkeuring om een veertigtal hartpatiëten een dagelijks dieet van vier chocolaatjes voor te schrijven als onderdeel van een gezond dieet. Volgens professor Corder zal dit bewijsmateriaal opleveren voor het steeds sterkere vermoeden dat de flavanolmolecules ie in pure chocolade aanwezig zijn, hartproblemen kunnen helpen voorkomen.
"We hebben meer flavanolen nodig in ons dieet", aldus de professor. "Volgens onze berekeningen zal 25 gram chocolade per dag volstaan om het gewenste flavanolpeil te handhaven. Als we onze patiënten een jaar van nabij kunnen volgen nadat ze zo'n chocoladedieet gevolgd hebben, kunnen we onomstotelijk aantonen of dit inderdaad helpt bij het bestrijden van een van de gevaarlijkste kwalen waarmee we kampen."
Er is wel een probleem voor de Britten, maar een pluspunt voor onze export: professor Corder beklemtoont dat zijn project uitgaat van chocolade met 85 procent cacao.
(april 2006) 

(Meer over cacao en chocolade klik hier)

 

 

    Printen