Wel gezondheidsrisico's voor zware gebruikers mobieltje

Nog steeds zijn wetenschappers het niet met elkaar eens over de vraag of het gebruik van mobiele telefoons een tumor kan veroorzaken.

Zweedse onderzoeker zegt aanwijzingen te hebben dat het langdurig gebruik van een mobiele telefoon de kans op een hersentumor vergroot, bericht persbureau Reuters.

Voor het Zweedse National Institute for Working Life heeft Kjell Mild 905 proefpersonen onderzocht tussen de twintig en tachtig jaar oud en bij wie een hersentumor is geconstateerd. In zeker 85 gevallen was er sprake van 'zware gebruikers'.

Zware gebruikers zijn volgens Mild mensen die meer dan tweeduizend beluren met hun mobiel hebben gemaakt. Bovendien toonde de studie een relatie aan tussen de kant van het hoofd waar tumoren ontstaan en aan welke kant de mobiele telefoon gebruikt wordt, aldus Mild. De zware gebruikers zouden een 240 procent grotere kans hebben op een kwaadaardige tumor aan de kant waar de telefoon is gebruikt.

Nadere details over het onderzoek zijn niet bekend. De conclusie van Mild is overigens opvallend omdat hij in 1999 nog tot een andere conclusie kwam.

Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar mogelijke gevolgen voor de hersenen van het mobiel bellen. In januari kwamen Britse wetenschappers er na een vier jaar durend onderzoek achter dat de elektromagnetische golven die van tv's en mobieltjes komen geen schadelijke effecten hebben. En enkele jaren geleden concludeerde de Gezondheidsraad in Nederland ook dat er geen aanwijzingen zijn dat het gebruik van de mobiele telefoon schadelijk is voor de gezondheid.  ( april 2006) (Opm. het rapport vindt u op  http://www.arbetslivsinstitutet.se/pdf/060331MildHardell_Article.pdf)

 

  

    Printen