Omega-3 vetzuren en hart- en vaatziektes?*

De British Medical Journal plubiceerde een uitgebreid onderzoek, waaruit zou blijken dat het eten van vis weinig gezondheidsvoordelen geeft.

Een uitreksel uit dit onderzoek vindt u hier. ( maart 2006)

(Opm. Het lijkt wel of dat de resultaten van dit “onderzoek” ingegeven zijn door bepaalde zakelijke belangen. Het betreft een onderzoek waarin allerlei bestaande studies op een hoop zijn gegooid. Resultaten van studies met vetzuren uit vis of uit visoliecapsules en plantaardige vetzuren (alfa-linoleenzuur/ALA) zijn bijvoorbeeld gewoon bij elkaar opgeteld.  Wanneer echter naar de afzonderlijke resultaten voor de verschillende vetzuren wordt gekeken, blijkt er wel degelijk een gunstig effect van visvetzuren op hart- en bloedvaten.

Verder wordt er dit onderzoek geen onderscheid gemaakt in het effect tussen fatale en niet-fatale hart- en vaatziektes, terwijl visvetzuren vooral een effect hebben op fatale coronaire hartziekten, zoals een acute hartstilstand. De einduitkomst van het onderzoek wordt bovendien gedomineerd door één grote studie onder alleen mensen in een zogenaamde hoog-risicogroep, waarbij een deel van hen ook nog een zeer hoge dosis visolie (3 gram per dag) kreeg toegediend. In alle andere studies werd wel een positief effect gevonden waardoor de eindconclusie op zijn zachtst gezegd vreemd is.) 

    

 

  

    Printen