Primeur, nieuwe bloedtest voorspelt hartaandoeningen

De faculteit Geneeskunde van de K.U.Leuven heeft een bloedtest ontwikkeld waarmee het risico op hartziekten vroeger ontdekt kan worden. Professor Paul Holvoet en zijn onderzoeksteam van de afdeling Atherosclerose en Metabolisme ontwierpen een test waarmee men voor het eerst geoxideerd LDL-cholesterol in het bloed kan opsporen. Aan de hand van deze bloedtest bewezen ze vervolgens dat verhoogde waarden van geoxideerd LDL in het bloed een toekomstig hartinfarct voorspellen.

Professor Holvoet en zijn team pasten de nieuwe bloedtest toe op meer dan drieduizend bloedstalen. Daaruit bleek dat mensen met verhoogd geoxideerd LDL-cholesterol een groot risico lopen om binnen de tien jaar een hart- en vaatziekte te krijgen, zelfs al zijn hun gewone LDL- en HDL-cholesterolwaarden volledig normaal. Het onderzoek bevestigt daarmee het vermoeden dat LDL-cholesterol (de zogenaamde ‘slechte’ cholesterol) zéker schadelijk wordt wanneer het geoxideerd is.

Er is een duidelijk verband tussen een ongezonde levenswijze en verhoogde waarden van geoxideerd LDL-cholesterol in het bloed. Risicogroepen zijn onder meer personen met obesitas en rokers. Zelfs bij heel jonge obese personen  – ongeveer vijftien jaar – waren de bloedwaarden van geoxideerd LDL verhoogd. Goed nieuws is dat vermageren of een gezondere levenswijze leidt tot een verlaging van het geoxideerd LDL. De bloedtest heeft dan ook een belangrijke preventieve rol op het vlak van hart- en vaataandoeningen.

Campuskrant, het tijdschrift van de K.U.Leuven, publiceert vandaag een interview met Paul Holvoet over de primeur. ( Maart 2006) (Opm. Goede Glutathion waarden minimaliseren de zeer schadelijke LDL oxidatie (lipideperoxidatie), voor meer informatie over Gluatathion kijk hier.)

  

 

  

    Printen