Onderzoek naar relatie tussen artsen en medicijnfabrikanten
Minister Hoogervorst vraagt de Inspectie voor de Gezondheidszorg om onderzoek te doen naar mogelijke beïnvloeding van artsen door geneesmiddelenfabrikanten.

Hij vindt het ‘onacceptabel’ als financiële belangen van de geneesmiddelenindustrie (farmacie) belangrijker zouden zijn dan de medische belangen van de patiënt.

Hoogervorst reageert op de publicatie van het boek ‘Slikken’. Daarin worden voorbeelden gegeven van invloed op de ‘behandelrichtlijnen’, die door gespecialiseerde artsen worden opgesteld. In de richtlijn staat welke medicijnen bij welke aandoeningen moeten worden voorgeschreven. ‘Die richtlijnen moeten objectief zijn’, zegt Hoogervorst. ‘Het publiek moet er van uit kunnen gaan dat de richtlijnen gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs.’ Hij wil dat artsen die de richtlijnen opstellen openheid geven over hun financiële relatie met de farmaceutische industrie.

Bron(nen): Ministerie van VWS
Publicatie datum: 9-03-2006 (Opm. Volgens die publicatie wordt alleen al in Nederland 1 miljard euro aan “marketing” van medicijnen uitgegeven worden. Slechts een fractie daarvan zou nodig zijn als men kon volstaan met goede wetenschappelijke informatie, tenminste als het over een goed medicijn zou gaan)

  

 

  

    Printen