Genetisch gemanipuleerd voedsel kan foetus in gevaar brengen

Zwangere vrouwen die genetisch gewijzigd voedsel tot zich nemen, brengen hun ongeboren baby's in gevaar. Dat heeft de Britse krant The Independent op gezag van (nog niet gepubliceerd) wetenschappelijk onderzoek bericht.
Eerder onderzoek zette al vraagtekens achter de heilzaamheid van genetisch gemanipuleerd voedsel voor de gezondheid van de mens. Russisch onderzoek op ratten dreigt nu een explosief effect te hebben op een reeds vijandige publieke opinie, aldus de krant.
Drie weken na geboorte overleden
Een studie van Irina Ermakova van de Russische Academie voor Wetenschappen leerde dat meer dan de helft van de kroost van vrouwelijke ratten die in de proef met genetisch veranderde soja waren gevoed, in de eerste drie weken na de geboorte overleed. Dat is zes keer zoveel als de groep die normaal eten kreeg. Zes keer zoveel dieren, 36 procent van de steekproef, hadden ook te weinig gewicht.
Geciteerd door de krant zei de onderzoekster dat de morfologie en de biochemische structuur van ratten erg veel lijken op die van de mens. "Dat maakt de resultaten zeer verontrustend. Ze wijzen in de richting van een risico voor moeders en hun baby's."
( Januari 2006) 

 

 

  

    Printen