Door slechte voedingsgewoontes en de vergrijzing is Kanker nu een volksziekte.

Kanker is een echte volksziekte met steeds betere genezingskansen voor patiënten. Dat staat in een nieuw overzicht van 50 jaar kankerregistratie in Zuid-Nederland van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ), dat gisteren op een symposium werd uitgereikt aan Ton Hanselaar, directeur van KWF Kankerbestrijding.

In de afgelopen 50 jaar stijgt het aantal mensen met kanker van 5 per 1000 naar 30 per 1000. Verwacht wordt een toename tot bijna 60 per 1000 in 2015. Als er met elke (ex-)patiënt 5-10 mensen meeleven, is een groot deel van de bevolking deelgenoot.

De 5-jaars overlevingskansen gaan in deze periode (1955-69 tot 1998-2002) van 25% naar ruim 50%.

Leefgewoonten
Het aantal mensen dat kanker krijgt vloeit overwegend voort uit overdadige vroegere leefgewoonten (met name blootstellingen aan tabak, alcohol en zonlicht), emancipatie en vergrijzing. De meer dan verdubbelde overlevingskansen zijn het gevolg van een tijdige opsporing en betere behandelingsmethoden.

De tijd tussen blootstelling en het optreden van kanker bedraagt veelal meer dan 20 jaar, terwijl de tijd tussen het optreden van effecten op de sterfte door behandeling vaak niet meer dan 5 jaar is. Deze conclusies zijn te trekken uit bestudering van de cijfers na 50 jaar kankerregistratie op basis van de ervaringen van bijna 250.000 patiënten met 300.000 tumoren door het IKZ.

Andere belangrijke bevindingen zijn:

De grote verschillen in incidentie van en sterfte aan kanker tussen mannen en vrouwen worden voor sommige tumoren steeds kleiner. Dit hangt samen met tegengesteld tabak- en alcoholgebruik sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Er komen veel meer kankerpatiënten die hun kanker overleven (de zogeheten lange termijn overlevers), met name met borst-, prostaat-, huid- en dikke darmkanker. 

Kanker wordt steeds vaker bij ouderen vastgesteld, deels door vergrijzing deels door toename van de incidentie.

Kankerregistratie
De kankerregistratie ontwikkelde zich, met name in de laatste 25 jaar, tot onontbeerlijk hulpmiddel voor regionaal, landelijk en Europees onderzoek, evaluatie en beleid. De registratie vormde o.a. de input voor de diverse scenariorapportages van KWF Kankerbestrijding en het Ministerie van VWS.

Bron: KWF Nederland (November 2005) 

  

    Printen