Gebruik zoetstoffen in de strijd tegen overgewicht?

Ruim 60 procent van de Nederlandse moeders met jonge kinderen denkt dat zoetstoffen slecht zijn voor de gezondheid en dat dat al geldt bij normale consumptie. Van de moeders die hun kind geen light (fris)drank geven, geeft een kwart aan dat niet te doen omdat ze dat ongezond vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum bij de start van de campagne Veilig Voedsel.
De oorzaak van het negatieve imago van zoetstoffen is een onderzoek in de jaren zeventig. Hierbij kregen ratten een grote hoeveelheid sacharine toegediend en hiervan bleken ze blaaskanker te krijgen. Dat de ratten in dit onderzoek een hoeveelheid zoetstof kregen die bij een mens overeenkomt met 200 flessen frisdrank per dag, is in de media niet duidelijk vermeld. Het gevolg is dat zoetstof in verband gebracht wordt met kanker. Sacharine wordt vrijwel niet meer gebruikt, maar ook naar het ongevaarlijke aspartaam wordt met argwaan gekeken. Nu steeds meer mensen, waaronder ook veel kinderen last hebben van overgewicht, is het juist belangrijk om voor zoetstoffen te kiezen in plaats voor suiker. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van overgewicht.
(Okt. 2005) (opm. Dat aspartaam ongevaarlijk zou zijn lijkt ons twijfelachtig en de angst van mensen wel verklaarbaar. Meer wat Amerikaanse deskundigen over aspartaam vertellen vindt u hier.)

 

    Printen