Ethiopische graansoort veilig voor patiënten met glutenintolerantie

De Ethiopische graansoort Teff (Eragrostis tef) is veilig voor patiënten met Coeliakie. Wetenschappelijk onderzoek van het Celiac Disease Consortium toont aan dat het gebruik van Teff in producten voor patiënten met Coeliakie daadwerkelijk een goed alternatief is voor andere graansoorten. Het onderzochte graan wordt op dit moment al in Nederland geproduceerd en verkocht.
Coeliakie is een darmaandoening die voorkomt bij tenminste 1 op de 200 personen in de westerse wereld en wordt veroorzaakt door glutenintolerantie. Het onderzoek van het Celiac Disease Consortium wordt gepubliceerd in het vakblad "The New England Journal of Medicine" van 20 oktober 2005.

Middels een test die is ontwikkeld in het Leids Universitair Medisch Centrum is nu aangetoond dat Teff volledig glutenvrij is. Deze test is gepatenteerd en heeft duidelijke voordelen boven de reeds commercieel verkrijgbare testen. De test detecteert heel specifiek en nauwkeurig of er fragmenten van gluten aanwezig zijn die toxisch zijn voor patiënten met Coeliakie. De test is nu geschikt voor gebruik in een gespecialiseerd laboratorium. Het is de bedoeling om de test geschikt te maken voor gebruik in een routinelaboratorium en later ook voor thuisgebruik.

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in de meeste graansoorten. Voor patiënten met Coeliakie is een glutenvrij dieet essentieel. De Coeliakie-patiënt moet het glutenvrije dieet levenslang volgen, anders komen de klachten terug. Gluten komen voor in graanproducten zoals brood, maar ook vele andere voedingsproducten zoals vleesproducten, sauzen, snoep en ook medicijnen kunnen gluten bevatten als een verborgen ingrediënt. Dit betekent dat patiënten met Coeliakie een groot aantal voedingsmiddelen niet kunnen consumeren.

Celiac Disease Consortium
Het Celiac Disease Consortium is een samenwerkingsverband waarin bedrijven, onderzoeksinstellingen en de patiëntenvereniging voor Coeliakie in participeren. 'Celiac disease' is de Engelse benaming voor de ziekte Coeliakie. Het hoofddoel van het Celiac Disease Consortium is het vormen van een stevige wetenschappelijke basis voor de ontwikkeling van veiliger voedsel en een efficiënte diagnose, preventie en behandeling van Coeliakie. Het Consortium wordt gecoördineerd vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum en is een van de innovatieve clusters van het Nationaal Regieorgaan Genomics.

Bron: LUMC (Okt. 2005)

 

    Printen