Forse stijging aantal Nederlanders met diabetes

Het aantal mensen met diabetes in ons land is in tweeënhalf jaar gestegen met ongeveer een kwart, naar 600.000 in 2003. Daarnaast hebben 250.000 mensen diabetes zonder dat ze het weten. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het RIVM, die bij een persbijeenkomst van het Diabetes Fonds bekend werden gemaakt.

De stijging van 26 procent is fors te noemen. Bij de voorgaande meting waren er 475.000 mensen met diabetes bekend, nu zijn er in korte tijd 125.000 mensen bijgekomen en staat de teller op 600.000. Naar schatting is er op iedere drie mensen met bekende diabetes, nog één persoon die het ongemerkt heeft. Dat betekent dat zo'n 250.000 Nederlanders er onbehandeld mee rondlopen.

Om de paar jaar worden de cijfers berekend door het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu). De vorige cijfers dateerden van eind 2000, de vandaag gepresenteerde uit 2003. De berekeningen kunnen altijd pas enige tijd achteraf betrouwbaar worden uitgevoerd. Naar verwachting is het aantal nog steeds in hetzelfde tempo aan het stijgen.

Suikerziekte kan leiden tot hartproblemen, blindheid en dementie.
Het fonds verwacht dat het aantal suikerziektepatiënten in 2008 zal zijn opgelopen tot ongeveer een miljoen. De organisatie begint maandag een actie om de kennis over suikerziekte te vergroten. Het fonds probeert Nederlanders zover te krijgen dat ze een simpele test ondergaan waarmee ze de ziekte in een vroeg stadium kunnen opsporen. Dat het aantal mensen met diabetes sterk stijgt, komt grotendeels doordat overgewicht steeds meer voorkomt. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2, waarbij de lichaamscellen minder gevoelig zijn voor insuline dan normaal. Ook gebrek aan beweging speelt een rol. Er is ook nog een grote groep die nog geen diabetes heeft, maar een hoog risico loopt deze op korte termijn te ontwikkelen. Daarbij gaat het om zo’n 750.000 mensen, vooral tussen 45 en 70 jaar met overgewicht. Mensen uit de lage sociaal-economische groepen en Turken, Marokkanen en Hindoestanen lopen extra risico. Onder hen komt overgewicht veel meer voor.
(Okt. 2005)

 

    Printen