Molecule doodt wereldwijd 20.000 zwangere vrouwen

Elk jaar sterven in de wereld zo'n 20.000 moeders, en duizenden baby's, aan pre-eclampsia. Deze levensbedreiging voor zwangere vrouwen en hun baby's kan nu een halt worden toeroepen. Vorsers in het Canadese Toronto hebben namelijk ontdekt dat vrouwen die worden getroffen door pre-eclampsia over een te kleine hoeveelheid beschikken van een beschermende molecule die HLA-G heet. Die ontdekking moet de wetenschappers in staat stellen om de mechanismen in het immuunsysteem te identificeren die verantwoordelijk zijn voor deze aandoening, wat dan weer tot een remedie moet leiden.
Pre-eclampsia komt rond de twintigste week van de zwangerschap voor bij één op de twaalf vrouwen. De aanstaande moeder ziet haar bloeddruk dan zo snel en zo dramatisch stijgen dat beroertes, infarcten en levercomplicaties het gevolg zijn - vaak met dodelijke afloop, want in heel de wereld kost deze aandoening jaarlijks aan 20.000 vrouwen het leven.
Het enige dat artsen tot dusver kunnen doen, is onmiddellijk de bevalling in te leiden, en dat betekent dat pre-eclampsia verantwoordelijk is voor zo'n 15 procent van alle premature geboortes.
Volgens onderzoeksleider Librach "biedt dit ons de mogelijkheid waakzamer te zijn en het probleem, door middel van een eenvoudige bloedproef, te ontdekken aan het begin van de zwangerschap zodat we kunnen zorgen dat het niet levensbedreigend wordt voor moeder en kind." 
(Juli 2005)

 

    Printen