Melk drinken zorgt voor overgewicht bij kinderen" 

Kinderen die meer dan drie porties melk per dag drinken, zijn geneigd om te dik te worden. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, die meteen de belofte van de National Dairy Council (NDC), die zegt dat men van veel melk drinken slank wordt, de kop indrukt.
Het onderzoek, dat werd gehouden bij meer dan 12.000 kinderen, toont aan dat hoe meer melk kinderen drinken, hoe meer ze in gewicht toenemen. Diegenen die meer dan drie porties melk per dag dronken, hadden ongeveer 35 pct meer kans op het ontwikkelen van overgewicht dan de kinderen die slechts één of twee porties dronken.
"De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat kinderen geen melk mogen drinken als middel om gewicht te verliezen of om hun gewicht onder controle te krijgen", stelt Catherine S. Berkey van de Harvard Medical School en het Brigham and Women's Hospital in Boston, onder wiens leiding de studie werd uitgevoerd.
De Amerikaanse melkproducenten spendeerden sinds 2003 ongeveer 200 miljoen dollar om het idee te promoten dat melk mensen kan helpen om gewicht te verliezen. Sommige onderzoeken toonden aan dat calcium of andere bestanddelen van melk het lichaam zouden aanzetten om minder vetcellen te produceren en de oplossing van vetcellen zou versnellen. Maar niet alle studies kwamen met hetzelfde resultaat op de proppen.
 De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het juni-nummer van het medische vaktijdschrift Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.  De NDC betwist de resultaten van de nieuwe studie en beweert dat ze in hun campagne enkel gezegd hebben dat volwassenen meer gewicht zouden kunnen verliezen door het drinken van meer melk indien ze dat samen met een caloriearm dieet deden.
"Onze boodschap was altijd zeer behoedzaam. Drie porties melk per dag samen met een caloriearm dieet kunnen zorgen voor een groter gewichtsverlies", aldus Isabel Maples, diëtiste voor de National Dairy Council. Voor het onderzoek analyseerden Catherine Berkey en haar team de gegevens van 12.829 kinderen uit 50 Amerikaanse staten, die in 1996 tussen 9 en 14 jaar oud waren.
(Juni 2005)  

 

    Printen