Bij lichte depressies beter geen antidepressiva

Volgens onderzoekster Marleen Hermens kunnen huisartsen beter terughoudend zijn met het voorschrijven van antidepressiva bij deze patiënten. Een aantal begeleidende consulten kan mensen met lichte vorm van depressie minstens even goed helpen.

In de huisartspraktijk komen lichte depressies vaker voor dan zware depressies. Mensen met een depressie hebben last van een sombere stemming of ervaren nauwelijks plezier in hun bezigheden. In 2001 kreeg 5.5% van de Nederlandse bevolking een antidepressivum (geneesmiddel tegen depressie). Huisartsen zijn verantwoordelijk voor de meerderheid van de voorschriften.

Marleen Hermens onderzocht of voor mensen met lichte depressies consulten zonder antidepressivum minstens even effectief zijn in het verminderen van de depressieve klachten als consulten met een antidepressivum. Zij concludeert dat in beide behandelgroepen de depressieve klachten duidelijk verminderden: na 3 maanden was respectievelijk 40% en 44% van de patiënten hersteld. Na een jaar was respectievelijk 62% en 61% hersteld.

Aangezien de behandeling zonder antidepressiva minstens even effectief is als de behandeling met deze middelen, adviseert Hermens huisartsen om over het algemeen terughoudend te zijn met het voorschrijven van antidepressiva bij patiënten met lichte depressies. Het verschil in de totale kosten voor beide behandelgroepen is klein.

Bron: Vumc

(Juni 2005)  

 

    Printen