Bekende pijnstiller geeft sterk verhoogde kans op hartproblemen.

Ibuprofen, een van de meest gebruikte pijnstillers, kan bij regelmatige inname een sterk verhoogd risico op een hartaanval geven. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd aan de universiteit van het Britse Nottingham. De onderzoekers hebben gebruikers van de pijnstillers opgeroepen niet acuut te stoppen met de medicijnen maar verder onderzoek af te wachten, schrijven Britse kranten vrijdag.
Ibuprofen wordt gebruikt als een alternatief voor pijnstillers als paracetamol en aspirine. Het bezit onstekingremmende kwaliteiten en wordt regelmatig geslikt door mensen met onder meer ontstekingen aan gewrichten, zoals artritis. De stof behoort tot een brede groep van ontstekingremmers en is verwerkt in merkpijnstillers. In het onderzoek is gekeken naar meer dan 9000 mensen tussen de 25 en 100 jaar oud die tussen 2000 en 2004 een hartaanval kregen. Nadat risicoverhogende factoren als de leeftijd en roken in acht waren genomen, bleek dat de patiënten die in de drie maanden voor hun hartfalen ibuprofen voorgeschreven hadden gekregen, 24 procent meer kans hadden op een hartaanval.
Het slikken van een nog sterker ontstekingremmend middel, diclofenac, bleek de kans met 55 procent omhoog te stuwen. Diclofenac is alleen op recept verkrijgbaar.
De universiteit in Nottingham wijst er zelf op dat verdere studie noodzakelijk is om vast te stellen of het huidige onderzoek de juiste data voort heeft gebracht. Duidelijk is volgens de onderzoekers wel dat ,,gezien het frequente gebruik van de bewuste medicijnen door oudere mensen, er mogelijk belangrijke gevolgen kunnen optreden voor de volksgezondheid''.

Bron: ANP (Juni 2005)

 

    Printen