Beroerte doodsoorzaak nr. 1 bij vrouwen

Een beroerte is de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in Nederland. Meer vrouwen dan mannen worden door een beroerte getroffen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Nederlandse CVA - vereniging Samen Verder, dat op komt voor de belangen van mensen die zelf een beroerte hebben gehad. De resultaten zijn gepubliceerd aan de vooravond van de Europese Beroerte Preventiedag op 10 mei.
Een beroerte is een aandoening in de bloedvaten van het hoofd. Volgens gegevens van de Hartstichting overleden er in 2003 7336 vrouwen en 4664 mannen aan een beroerte. In totaal krijgen 36.000 mensen in Nederland een beroerte.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat zowel mannen als vrouwen zich meer zorgen maken om getroffen te worden door kanker dan een beroerte. Zon 67% geeft aan in zijn of haar omgeving (familie of in de vriendenkring) iemand te kennen die een beroerte heeft gehad. Van de mensen die een te hoge bloeddruk hebben, maakt zo’n 45% zich zorgen om zelf een beroerte te krijgen.
Een beroerte kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van de hersenen. Een gezonde leefstijl en voldoende beweging verkleint de kans op het krijgen ervan.(Mei 2005)

 

    Printen