Veel groente en fruit verlagen cholesterol
Een dieet rijk aan groenten, fruit, granen en bonen is gezonder dan diëten met een vergelijkbare hoeveelheid vet maar met minder van deze voedingsmiddelen. In vergelijking bleek een groente- en fruitrijk dieet een twee keer zo groot cholesterolverlagend effect te hebben.
Het is de eerste keer dat twee diëten met een vergelijkbare hoeveelheid vet maar bestaande uit verschillende voedingsmiddelen zijn vergeleken. Een maand lang serveerden onderzoekers van de Stanford University School of Medicine in een speciaal ingerichte eetzaal een ‘doorsnee’ vetarm dieet aan 61 mensen terwijl 59 mensen een even vetarm dieet kregen dat vooral bestond uit bovengenoemde plantaardige producten.
Het doorsnee vetarme dieet bestond uit producten arm aan vet en cholesterol, bijvoorbeeld roergebakken mager rundvlees met asperges en als toetje vetarme chocolate-chip-koekjes. De groep die een op planten gebaseerd dieet volgde, kreeg bijvoorbeeld een spinaziesalade met ei en volkorenkoekjes.
Om zeker te weten dat de gemeten veranderingen te wijten waren aan het dieet en niet aan een afname van het gewicht, mochten de deelnemers niet afvallen. Zij kregen dan ook het advies niet meer te bewegen dan zij gewend waren. Ieder maal werd zorgvuldig bereid en eventueel werd het aantal calorieën aangepast. Gedurende het onderzoek kregen de meeste proefpersonen extra calorieën om gewichtsverlies te voorkomen.
Beide diëten verlaagden de LDL-cholesterolspiegel bij de deelnemers. Bij het standaard vetarme dieet was dit echter bijna twee keer minder dan bij het plantenrijke dieet (4,6% tegenover 9,4%). De diëten verschilden niet in het effect op de hoeveelheid vetzuren en op de HDL-cholesterolspiegel. De resultaten zijn gepubliceerd in Annals of Internal Medicine van 3 mei.
Eerste auteur Christopher Gardner raadt mensen dan ook aan om meer volkorenproducten en groenten te eten. Het dieet hoeft niet per definitie vegetarisch te zijn; van belang is dat de basis bestaat uit bijvoorbeeld volkoren producten, groenten, fruit, bonen, zaden of noten. (mei 2005)


 

    Printen