De macht van de farmaceutische industrie

Internationale en nationale wetenschappers hebben kritiek op de opstelling van farmaceutische bedrijven. Ze menen dat de waardevrijheid van wetenschappelijk onderzoek in gevaar komt door de inmenging van de farmaceutische industrie. Dwingende marktstrategieën zouden volgens deze wetenschappers zelfs leiden tot het onnodig voorschrijven van medicijnen.

-Grote invloed

Netwerk sprak met David Healy, hoogleraar aan de universiteit van Wales. Hij verzet zich tegen de grote invloed van de farmaceutische industrie op ons medicijngebruik. Ook een gesprek met Herman Treffers, hoogleraar kinderpsychiatrie; Ruud Coole van Brakel van het Instituut voor verantwoord medicijngebruik en wetenschapsonderzoeker Trudy Dehue. Verder een reactie van Nefarma, de koepel van medicijnfabrikanten.

-Verkeerd medicijngebruik

Eind maart werden in Groot-Brittannië de resultaten van een parlementair onderzoek gepresenteerd over de invloed van de farmaceutische industrie. De conclusies logen er niet om: als een medicijn is toegelaten op de markt, wordt er later weinig onderzoek gedaan naar bijwerkingen. Zo’n vijf procent van de opnames in Engelse ziekenhuizen zou het gevolg zijn van verkeerd of overmatig medicijngebruik.

-'Internationaal probleem'

Verder bleek dat huisartsen gevoelig zijn voor de aanlokkelijke reclamecampagnes van de pillenindustrie. Volgens commissielid Jones zijn de uitkomsten van het onderzoek ‘geen Brits maar een internationaal probleem’.

-Uitkomsten gemanipuleerd

Ook in Nederland zijn kritische geluiden te horen. Onlangs stelde professor Dehue in het Maandblad Geestelijke volksgezondheid dat de industrie uitkomsten van wetenschappelijke studies manipuleert. Zo moeten gesponsorde onderzoekers vaak een contract tekenen waarin staat dat de geldschieter informatie uit een verslag mag halen. Dagblad Trouw berichtte begin dit jaar dat patiëntenorganisaties worden gesponsord door farmaceutische bedrijven.

-Hoorzitting

Naar aanleiding van steeds meer commentaar van wetenschappers op de invloed van de farmaceutische industrie op onderzoek naar geneesmiddelen, organiseert de Tweede Kamer maandag een hoorzitting. Kamerleden zullen wetenschappers en redacteuren van wetenschappelijke medisch tijdschriften horen over beïnvloeding of mogelijke manipulatie van onderzoeksresultaten. (Ned. TV: Netwerk 22 april 2005)

    Printen