Medicijn tegen zwaarlijvigheid?

- Er is een nieuw geneesmiddel in de maak tegen zwaarlijvigheid. Een pil zou de drang naar eten aanzienlijk afremmen én inwerken op de vetcellen. De pil werd onder meer uitgetest in het Antwerps Universitair Ziekenhuis (UZA).

Vet is de grote boosdoener op medisch gebied. Het vet en niet de kilo's zijn immers gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral buikvet is een probleem en het mogelijk risico kan als het ware in centimeters worden uitgedrukt.

"Als de buikomtrek bij vrouwen meer is dan 88 centimeter en bij mannen meer dan 102 centimeter, dan zitten we in de gevaarlijke zone", zegt professor Luc Van Gaal van het UZA, de hoofdonderzoeker van de nieuwe pil. De eerste testresultaten zijn alvast veelbelovend. De testpersonen vermagerden niet alleen, maar ook het risico op hart- en vaatziekten nam af.

Morgen worden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd in het medisch vaktijdschrift The Lancet. Daarmee rondt professor Van Gaal een onderzoek van jaren af. De pil komt wellicht volgend jaar op de markt.

In de studie - onder leiding van hoogleraar Luc van Gaal van het Antwerpse universiteitsziekenhuis - kregen 1507 te dikke proefpersonen dagelijks 20 mg rimonabant (fabrikant: Sanofi-Aventis) of 5 mg rimonabant of een placebo.
Na een jaar was het gewichtsverlies het grootst bij degenen die 20 mg kregen (gemiddeld 6,6 kilo) gevolgd door de 5 mg-groep (3,4 kilo) en de placebogroep (1,8 kilo). Van de proefpersonen die 20 mg kregen, verloor driekwart 5 procent van zijn lichaamsgewicht en ruim eenderde verloor 10 procent.
Rimonabant leidt niet alleen tot gewichtsverlies, maar beïnvloedt ook de risicofactoren voor hart- en vaatziekten positief. Proefpersonen de 20 mg slikten, hadden een significant slanker middel en betere waarden voor HDL-cholesterol, triglyceriden en insulineresistentie dan patiënten uit de placebogroep.
Rimonabant is een cannabisantagonist en remt de craving naar eten. Verslavingsdeskundigen hopen dat het middel ook werkzaam is tegen afhankelijkheid van geestverruimende middelen.
  (April 2005) (Opm. Meer mensen zullen nu denken dat ze gewoon alles kunnen eten omdat er toch een oplossing is voor het gewichtsprobleem en daardoor zullen de mensen alleen maar ongezonder worden. De vraag rijst ook nog of dit volledig door de medicijnenfabrikant betaald onderzoek wel alle resultaten laat zien die iedereen zou willen zien, want daarover is de laatste tijd meer en meer discussie tot in de verschillende parlementen aan toe)

    Printen