Relatie voedingstoestand ongeborenen en kans op hart- en vaatziekten

Dr. Torsten Plösch (Universitair Medisch Centrum Groningen) gaat onderzoeken of het mechanisme dat de cholesterolstofwisseling regelt slagaderverkalking op latere leeftijd veroorzaakt. Cholesterolstofwisseling wordt al in de baarmoeder actief.

Al jarenlang bestaan er aanwijzingen dat de voedingstoestand van ongeborenen of pasgeborenen een rol speelt bij het risico van hart- en vaatziekten. Zo is bekend dat ongeborenen die aan teveel cholesterol zijn blootgesteld, een verhoogde kans hebben op slagaderverkalking in hun latere leven. Omgekeerd blijken ook ongeborenen met ondervoeding meer kans te lopen op hart- en vaatziekten tijdens de volwassenheid. Deze relaties zijn tot nu toe alleen maar gelegd in bevolkingsonderzoeken. De oorzakelijke verbanden, zoals de onderliggende mechanismen, hebben deze onderzoeken echter nooit aangetoond.

Onderzoekers aan het Universitair Medisch Centrum Groningen hopen hier verandering in te kunnen brengen. Zij hebben een mechanisme op het oog, dat de cholesterolstofwisseling reguleert. Onderzoek heeft aangetoond dat dit mechanisme al actief is in ongeborenen.

Dr. Torsten Plösch gaat in de komende 4 jaar - met steun van de Nederlandse Hartstichting - onderzoeken of dit regelmechanisme bepalend is voor de ontwikkeling van slagaderverkalking op latere leeftijd. Slagaderverkalking ofwel atherosclerose is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Het is een langzaam verlopend proces, waarvan de verschijnselen zich vaak pas op latere leeftijd openbaren. De beoogde onderzoeksresultaten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkómen van hart- en vaatziekten.

Bron: Nederlandse Hartstichting (April 2005)

    Printen