Sterke stijging van aantal maagoperaties tegen overgewicht

Het plaatsen van maagringen teneinde het overgewicht tegen te gaan is de afgelopen jaren in ons land (België) sterk gestegen. In 1996 kwam de ziekteverzekering tussen in 863 operaties, in 2003 was dat aantal gestegen tot 4.457. Dat blijkt uit het antwoord van minister van volksgezondheid Rudy Demotte op een schriftelijke vraag van kamerlid Koen Bultinck (Vlaams Belang).
Volgens Demotte ligt momenteel een ontwerp ter behandeling bij de technische raad van implantaten waarin voorgesteld wordt om niet enkel de operatie maar ook het materiaal, meer bepaald de maagring, onder bepaalde voorwaarden (bv. body mass index vanaf 40) terug te laten betalen door de ziekteverzekering. Dit materiaal kost de patiënt 2.000 euro. De terugbetaling ervan wordt begroot op 8,6 miljoen euro per jaar. De operaties zelf kostten de ziekteverzekering in 2003 1,29 miljoen euro.
In zijn antwoord wijst Demotte nog op de positieve gevolgen van een dergelijke ingreep op de gezondheid. In 2002 bleek uit een studie dat de levensverwachting van vrouwen wiens body mass index daalde van boven de 40 tot 36 met 4,5 jaar steeg. Geregeld treden bij dergelijke ingrepen echter complicaties op. Volgens de ene studie vergt één operatie op tien een nieuwe ingreep omwille van complicaties, volgens een andere doen er zich in 23 procent van de gevallen complicaties voor binnen de vijf jaar na de ingreep.

(Maart 2005)

    Printen