Vitamine E veilig bij verstandig gebruik.

Vitamine E is veilig zolang de inname uit de gewone voeding, verrijkte voedingsmiddelen en supplementen onder de veilige bovengrens van 300 mg per dag blijft. Dit zegt het Vitamine Informatie Bureau naar aanleiding van berichten in de media over de relatie tussen vitamine E en sterfte. Ter vergelijking: de gemiddelde inname uit de gewone voeding voor volwassenen is 10,0-13,6 mg/dag.

Vitamine E is een essentiële voedingsstof die een rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Verder is het belangrijk voor de weerstand en heeft het een functie als antioxidant. Voor volwassen mannen (22-50 jaar) is de aanbeveling 11,8 mg vitamine E per dag, vrouwen van dezelfde leeftijd hebben dagelijks 9,3 mg nodig. Deze Nederlandse aanbevelingen stammen uit 1992 (1). In 2000 zijn in de Verenigde Staten de aanbevelingen voor vitamine E vastgesteld op 15 mg per dag voor 19-50 jarige mannen en vrouwen (2). Voor mannen, respectievelijk vrouwen, van 19-30 jaar was de gemiddelde inname van vitamine E in de VoedselConsumptiePeiling van 2003 13,6 mg/dag en 10,0 mg/dag, lager dan de Amerikaanse aanbeveling van 15 mg/dag (3).

De veilige bovengrens van vitamine E voor volwassenen is vastgesteld op 300 mg per dag. Langdurige inname boven de veilige bovengrens is onwenselijk. Recent onderzoek van Miller en collega’s (4) geeft aanwijzingen dat een inname rondom de bovengrens risico’s voor de gezondheid kan meebrengen voor bepaalde groepen in de bevolking.

In het onderzoek van Miller en collega’s (4) zijn de resultaten van 19 klinische studies gecombineerd en is de relatie tussen vitamine E-suppletie en sterfte bestudeerd. In het totaal werden de gegevens van ruim 135.000 personen meegenomen. De dosis vitamine E in deze studies varieerde van 11 tot en met 1340 mg/dag (mediaan 270 mg/dag), terwijl de duur varieerde van 1 tot en met 8,2 jaar. Acht studies onderzochten een dosis van minder dan 270 mg/dag, de overige studies onderzochten een hogere dosis. Bij studies met een dosis van meer dan 270 mg/dag was het risico op overlijden met 4% verhoogd. De auteurs gaven zelf aan dat de gegevens niet te generaliseren zijn naar de algemene bevolking, aangezien de onderzoeken met name zijn uitgevoerd bij personen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of mensen met een slechte voedingsstatus. Het onderzoek van Miller en collega’s toont aan dat een hoge dosering vitamine E (meer dan 270 mg/dag) naast een gewone voeding het risico op sterfte verhoogt in risicogroepen. Wanneer ook rekening wordt gehouden met de inname van vitamine E uit de gewone voeding, ligt deze hoge dosering vitamine E rondom of zelfs boven de veilige bovengrens van vitamine E.

Bij vitamine E-suppletie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de totale inname uit de gewone voeding, verrijkte voedingsmiddelen en supplementen niet boven de veilige bovengrens van 300 mg per dag uitkomt. Ter vergelijking: de gemiddelde inname voor volwassenen uit de gewone voeding bedraagt 10,0-13,6 mg/dag.

Bronnen:
1. Nederlandse Voedingsnormen 1989, rapport Voedingsraad, tweede herziene druk 1992.
2. Institute of Medicine. Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium and carotenoids. Washington: National Academy Press, 2000.
3. Zo eten jongvolwassenen in Nederland. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2003. Voedingscentrum, Den Haag, 2004.
4. Miller ER et al.
Meta-Analysis: High-dosage vitamin E supplementation may increase all-cause mortality. Ann Intern Med 2005; 142:37-46.

(TNO Maart 2005)

    Printen