Hepatitis B wellicht te genezen

Uit een wereldwijd onderzoek, dat gecoördineerd werd door de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Erasmus MC, is gebleken dat patiënten die lijden aan chronische Hepatitis B kunnen genezen. Door de behandeling wordt het immuunsysteem in de lever sterk gestimuleerd om zelf het virus op te ruimen. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Lancet.

Hepatitis B is een virusinfectie van de lever die veel voorkomt bij mensen met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Het virus wordt via sexueel of bloedcontact overgebracht en is vele malen infectueuzer dan het HIV- virus. Eenmaal chronisch kan Hepatitis B leiden tot levercirrhose en zelfs tot leverkanker. Wereldwijd hebben rond de 400 miljoen mensen een chronische hepatitis B infectie en jaarlijks sterven 1 miljoen patiënten aan de gevolgen van chronische hepatitis B. Tot nu toe werd de ziekte veelal behandeld met een virusremmend middel dat als nadeel heeft dat mensen er op den duur resistent voor worden. Na een aantal jaren vlamt de ziekte dan weer op en dan kunnen de gevolgen desastreus zijn.

Dit onderzoek heeft als doel het immuunsysteem van de patiënt zodanig te stimuleren dat het in staat is om het virus op te ruimen. Er zijn 266 patiënten bij betrokken. Bij 35% trad daadwerkelijk genezing op. Bij hen kwam de ziekte dan ook niet meer terug.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het Hepatitis B virus verschillende stammen ofwel genotypen heeft. Patiënten met Genotype A of B reageren beter op de behandeling dan patiënten met Genotype C of D. De Genotypes zijn over de wereld verspreid. Zo komt Genotype A het meest voor in Noord-Europa en in Noord- Amerika. Genotype B en C komen het meest voor in Oost- Azie en Genotype D in het mediterrane gebied.

De behandeling met Peginterferon duurt ongeveer een jaar. Het medicijn is erg duur en heeft nogal wat bijverschijnselen. Zo krijgen patiënten last van een grieperig gevoel en hevige vermoeidheid. Daarom is het van belang om van te voren goed in te kunnen schatten bij wie de behandeling wel of niet zal aanslaan. Nu bekend is welke Genotypen goed reageren op Peginterferon kan een meer individueel behandelplan "Op maat " gemaakt worden. (jan. 2005)

    Printen