Glucose, diabetes en kanker
Er blijkt een verband te zijn tussen diabetes en hoge (nuchtere) glucosewaarden enerzijds en het risico op kanker anderzijds. Dit verband werd aangetoond door Koreaanse onderzoekers in Journal of the American Medical Association van 12 januari.
Jee en collega’s volgden in de Korean Cancer Prevention Study tien jaar lang bijna 1,3 miljoen Koreanen van 30 tot 95 jaar. Gedurende de onderzoeksperiode stierven ruim 20.000 mannen en bijna 6000 vrouwen aan kanker. Na een correctie voor roken en alcoholgebruik blijkt dat Koreanen met hoge nuchtere glucosespiegels vaker sterven aan kanker dan personen met lage bloedsuikerwaarden. Dit verband is het sterkst voor alvleesklierkanker. Vrouwen met hoge glucosewaarden lopen bovendien meer risico om te overlijden aan lever- en cervixkanker. Mannen gaan vaker dood aan colon-, rectum-, slokdarm- en leverkanker. De incidentie van de verschillende soorten kanker vertoont een soortgelijk patroon. Diabetespatiënten lopen meer risico om kanker te ontwikkelen en daaraan te overlijden dan niet-diabetici.
In een redactioneel commentaar wijzen Kathleen Cooney en Stephen Gruber van de universiteit van Michigan Medical School, Ann Arbor, op een uniek aspect van de studie. In vergelijking met de westerse bevolking komt obesitas bij Koreanen relatief weinig voor. De studie is volgens de auteurs dan ook de eerste die bloedglucosewaarden zo veel mogelijk scheidt van andere metabole afwijkingen behorend bij obesitas. Zodoende kon een directe relatie worden gelegd tussen de nuchtere bloedsuikerspiegel en kanker. Hoewel de relatieve risico’s klein zijn en niet direct generaliseerbaar naar de westerse populatie, levert het voorkómen van diabetes in het Westen - gezien de epidemische vormen aldaar - wellicht wel veel voordeel op.  (Jan. 2005)

    Printen