Kruiden en groente beschermen mogelijk tegen multiple sclerose
In dierproeven blijkt een type flavonoïde de verlammingsverschijnselen te onderdrukken die gepaard gaan met multiple sclerose (MS). Het gaat om de stof luteoline, die van nature voorkomt in onder andere tijm, peterselie en artisjokken. De dagelijkse behandeling van de dieren met luteoline remde de ziekteverschijnselen, door het binnendringen van immuuncellen in de hersenen en ruggenmerg te voorkomen. Publicatie van de resultaten van het onderzoek van dr. Jerome Hendriks bij het VU medisch centrum vindt plaats in het toonaangevende tijdschrift Journal of Experimental Medicine Multiple sclerose (MS) is een chronische ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel. Tijdens MS dringen cellen van het immuunsysteem de hersenen en het ruggenmerg binnen, waar ze de isolatielaag van zenuwcellen aantasten. Zonder deze isolatielaag kunnen de zenuwcellen niet meer met elkaar en met spieren communiceren, waardoor er verlammingsverschijnselen ontstaan. In dit proces spelen zuurstofradicalen een belangrijke rol. Al eerder was bekend dat flavonoïden een sterke anti-oxidant capaciteit hebben, waardoor ze zuurstofradicalen onschadelijk kunnen maken.

MS komt voor bij 1 op de 1000 mensen in West-Europa en Noord-Amerika. Ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen lopen het risico door de ziekte te worden getroffen. Bij deze ziekte worden er door het immuunsysteem lichaamseigen eiwitten herkend in de hersenen en wordt gepoogd deze te verwijderen. Ondanks het feit dat er al veel onderzoek is gedaan naar MS, is de oorzaak van de ziekte tot op heden onbekend.

Dr. Jerome Hendriks onderzocht het effect van luteoline in twee verschillende diermodellen. De ratten hadden ziekteverschijnselen die vergelijkbaar zijn met MS. Dit gebeurde binnen de onderzoeksgroep van de afdeling moleculaire celbiologie en immunologie van het VU medisch centrum. (Jan. 2005)

 

    Printen