Jonge kinderen en extra vitamines, oppassen!

Jonge donkere kinderen, die multivitaminen krijgen, hebben meer kans op het ontwikkelen van astma. Jonge Kinderen die flesvoeding krijgen en multivitaminen gebruiken, hebben meer kans op een voedselallergie. Tot deze conclusie kwamen Amerikaanse onderzoekers na het bestuderen van gegevens van de 1988 National Maternal-Infant Health Survey, waarin zwangere vrouwen en hun baby's werden gevolgd, en de 1991 Longitudinal Follow-up, waarin de kinderen verder werden gevolgd. In totaal ging het om ruim achtduizend kinderen.
Van de kinderen ontwikkelde 11% astma. Het risico hierop was significant groter bij zwarte kinderen die al voordat ze zes maanden oud waren, een multivitamine kregen. Andere risicofactoren waren het mannelijke geslacht, een roker binnen het huishouden, kinderbescherming, te vroeg geboren kinderen (binnen de 37 weken), helemaal geen borstvoeding krijgen, weinig scholing en een laag inkomen.
Een voedselallergie werd bij 5% van de kinderen geconstateerd. Kinderen die voordat ze zes maanden oud waren al multivitaminen gebruikten en exclusieve flesvoeding kregen, hadden een significant groter risico op voedselallergie. Kinderen van drie jaar oud die suppletie met multivitaminen kregen, hadden ook significant meer kans op voedselallergie. Dit gold zowel voor kinderen die borstvoeding kregen als voor kinderen die exclusieve flesvoeding hadden gekregen. Kinderbescherming, goede scholing, een hoog inkomen en een geschiedenis met borstvoeding gaven een groter risico op voedselallergie.
In de Verenigde Staten krijgt meer dan de helft van de peuters multivitaminen. Vaak zijn deze al aan de flesvoeding toegevoegd. Er kan een verband zijn tussen de toenemende inname van multivitaminen door peuters en de stijgende hoeveelheid kinderen met allergie. Wanneer andere onderzoeken deze gegevens bevestigen, is het nodig de aanbevelingen van multivitaminen en de samenstelling van de exclusieve flesvoeding te veranderen.
De reden voor het verband is onduidelijk. Wel blijkt uit dieronderzoek dat cellen misschien veranderen door bepaalde vitaminen. Hierdoor wordt de kans op een allergische reactie bij het waarnemen van bepaalde antigenen hoger.
Milner JD, Stein DM, McCarter R, Moon RY. Early infant multivitamin supplementation is associated with increased risk for food allergy and asthma. Pediatrics 2004;114:27-32 (jan. 2005)  

 

    Printen