Nieuwe risico’s op hart-, vaat- en nierziekten

Van hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, suikerziekte, roken en overgewicht is bekend dat het factoren zijn die het risico op nier, hart- en vaatziekten verhogen. Erik Stuveling stelt in zijn promotieonderzoek twee nieuwe risicofactoren vast: een bepaald ontstekingseiwit in het bloed en verlies van eiwit via de urine. Dit blijken sterke voorspellers van sterfte door hart-, vaat- en nierziekten. De promovendus stelt daarom voor om mensen met deze verschijnselen actief op te gaan sporen om zo de sterfte verder terug te dringen.

Het ontstekingseiwit C-reactief proteïne kan in het bloed worden gemeten en is een maat voor een milde ontsteking die onder andere optreedt bij aderverkalking (atherosclerose). Daarnaast is het minimale verlies van het eiwit albumine via de urine (albuminurie) een maat voor schade aan de bloedvaten. Een minimale beschadiging van de bloedvaten, inclusief die van de nier, leidt namelijk tot een verhoogde albumine-uitscheiding in de urine.

Stuveling bestudeerde zowel de rol en de betekenis van C-reactief proteïne en albuminurie voor nier, hart- en vaatziekten, als hun verband met de klassieke risicofactoren, zoals verhoogde bloeddruk en overgewicht. Hij ontdekte dat het C-reactief proteïne en albuminurie onafhankelijk van elkaar en onafhankelijk van de klassieke risicofactoren een verhoogd risico geven op nier, hart- en vaatziekten. Tevens blijkt er een samenhang te zijn tussen de nieuwe risicofactoren en een verhoogde sterfte in de bevolking. Naast alertheid op de klassieke risicofactoren zou het volgens Stuveling daarom zinvol kunnen zijn om mensen met een verhoogde C-reactief proteïnewaarde of met albuminurie op te sporen. Wanneer beide eiwitten verlaagd zouden kunnen worden, bijvoorbeeld met medicijnen, dan zou dat sterfte aan nier-, hart- en vaatziekten helpen voorkomen, aldus de onderzoeker.

Erik Stuveling (Alkmaar, 1973) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Klinische Farmacologie van de RUG en de afdelingen Interne Geneeskunde en Nefrologie van het AZG, binnen de onderzoekschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration). Het onderzoek is gefinancierd door de Nierstichting Nederland, de Nederlandse Hartstichting en een aantal farmaceutische bedrijven. Momenteel is Stuveling als internist in opleiding werkzaam in de Deventer Ziekenhuizen, locatie Geertruiden, te Deventer. 

Promotiedatum en tijd: woensdag 15 december 2004, 14.45 uur 
Plaats: RUG, Faculteit  medische wetenschappen -   Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel proefschrift: C-reactive protein and albuminuria.
Independent risk markers of renal and cardiovascular disease
Bron: RUG

 

 

    Printen