Luchtvervuiling door wegverkeer verdrievoudigt risico op hartaanval

Mensen die meer dan normaal worden blootgesteld aan wegverkeer lopen een hoger risico op een snel hartinfarct. In geval van verkeersvervuiling verdrievoudigt dit risico zelfs. Dat moet blijken uit een studie van Duitse wetenschappers die is verschenen in het vakblad New England Journal of Medicine.
Alhoewel stress eveneens bijdraagt tot het veroorzaken van een infarct, blijkt dat vervuiling de belangrijkste dader zou zijn. Dit laatste blijft immers hetzelfde, ook al rijdt men met een voertuig (fiets, auto, motor) of gebruikt men het openbaar vervoer.
Het onderzoek werd gevoerd bij 690 patiënten die een niet-fataal infarct kregen. Ze werden ondervraagd over hun activiteiten op de dag van het infarct en de dagen daarvoor. Ze werden onder meer gevraagd naar hun slaapmomenten, activiteiten, de periode dat ze buitenshuis waren, waar ze naartoe gingen, met welk vervoer, emoties, stress of blootstelling aan bepaalde producten als solventen. 77 pct van de ondervraagden waren mannen, waarvan 70 pct ouder dan 55. (Nov. 2004)

 

 

    Printen