Juiste voeding tempert agressie gedetineerden

Het ministerie van Justitie gaat onderzoeken of gedetineerden minder agressief worden als zij voedingssupplementen slikken. Uit een recente Britse studie blijkt dat toevoeging van vitaminen, mineralen en vetzuren aan het gevangeniseten leidt tot een daling van het aantal geweldsincidenten met ruim 25 procent. Het ministerie wil dat onderzoek in Nederland overdoen.
Nederland is na Groot-Brittannië en de Verenigde Staten het derde land waar het verband tussen voeding en agressief gedrag wetenschappelijk wordt bestudeerd. Het voedingsonderzoek past in het streven van Justitie om het sterk gestegen aantal geweldsincidenten in justitiële inrichtingen terug te dringen. In de toekomst wordt mogelijk ook bekeken of de recidive erdoor kan worden verminderd.
Net als in de gevangenis van het Engelse Aylesbury zal de studie zich richten op jongvolwassen gedetineerden. Op de zogenoemde jovo-afdelingen van penitentiaire inrichtingen (in totaal 850 cellen) hebben de meeste incidenten plaats: meer dan drie per cel per jaar. Een eventueel resultaat zal zich op die afdelingen het duidelijkst aftekenen, zegt Ap Zaalberg, beleidsmedewerker bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Het ministerie heeft vierhonderd gedetineerden nodig voor het onderzoek. Zij werken mee op basis van vrijwilligheid. Alle jovo-afdelingen hebben belangstelling voor deelname.
Het is de bedoeling dat de gedetineerden gedurende een paar maanden bij de warme middagmaaltijd een aantal voedingssupplementen krijgen. Een controlegroep slikt placebopillen van dezelfde grootte en kleur. Vergelijking van het aantal geregistreerde incidenten tijdens het onderzoek en in de maanden daaraan voorafgaand moet het effect van de supplementen aantonen.
De studie impliceert niet dat het gevangeniseten niet gezond genoeg is, zegt Zaalberg. De maaltijden voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat gedetineerden altijd voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Sommigen kiezen verkeerd, laten gerechten staan of stillen hun honger liever met snoep uit de gevangeniswinkel.
(De Volkskrant, 27 juli 2004)

Opmerking Zo zie je maar dat de juiste voeding ook goed is voor de hersenen maar dat je mensen niet kunt dwingen gezond te eten. Supplementeren kan dan een oplossing zijn.  

 

 

    Printen