Overheid waarschuwt voor gebruik cholesterolverlager

Het Directoraat-generaal Geneesmiddelen waarschuwt in een brief aan de artsen en in een mededeling aan patiênten voor het risico van een ernstige spierschade bij het gebruik van het cholesterolverlagend geneesmiddel Crestor (rosuvastatine).
Deze waarschuwing volgt op een evaluatie op Europees niveau.
Spierschade is een gekend ongewenst effect van de statines. Dit effect is dosisafhankelijk en kan, in zeldzame gevallen, tot rhabdomyolyse leiden. Rhabdomyolyse is een mogelijk fatale aandoening waarbij de spiervezels afgebroken worden. Er werden recent meerdere gevallen van rhabdomyolyse gerapporteerd na gebruik van rosuvastatine in doses hoger dan 20 mg, vooral bij patiënten met voorbeschikkende factoren (o.m. nierinsufficiëntie, alcoholmisbruik, erfelijke spieraandoeningen,...) of bij gelijktijdige inname van fibraten.
Het is op dit ogenblik moeilijk, zij het onmogelijk, te concluderen of het risico van spiertoxiciteit groter is met rosuvastatine dan met de andere statines. Voorzichtigheid is aangewezen, zeker wanneer doses hoger dan 20 mg rosuvastatine per dag worden gebruikt. (juli 2004)

Opmerking In de meeste gevallen zijn dit soort medicijnen niet nodig en geven alleen maar extra problemen. Eet gezond en gebruik zonodig de juiste supplementen zoals Immunopro waardoor de cholesterolwaarden wel goed worden.

 

 

    Printen