Werken in de halfgeleiderindustrie is ongezond.

maar als het aan uitgever Elsevier en computergigant IBM ligt, mogen we het niet weten. De uitgever verbiedt de publicatie van een studie door de Amerikaanse epidemiologen Richard Clapp en Rebecca Johnson, die wijst op een ongebruikelijk hoge mortaliteit ten gevolge van verschillende vormen van kanker onder werknemers van de halfgeleiderfabrieken van IBM.

De studie zou in november verschijnen in een speciale editie van het vakblad Clinics in Occupational and Environmental Medicine over gezondheidsproblemen in de elektronica en halfgeleiderindustrie. Inmiddels hebben, hangende de zaak, alle overige auteurs ook hun bijdrage ingetrokken, waarmee de special op losse schroeven is komen te staan. Het gerenommeerde wetenschapsblad Nature, dat over een kopie beschikt van het gewraakte artikel, bevestigde vorige week dat het inderdaad om alarmerende cijfers ging.
Volgens de gastredacteur van de speciale editie van Clinics, bedrijfsgeneeskundige Joseph LaDou, en andere direct betrokkenen is Elsevier gezwicht voor de druk van IBM. Maar Elsevier laat weten dat daarvan geen sprake is en dat het artikel louter en alleen is geweigerd omdat het niet voldoet aan de eisen van het vakblad dat alleen reviewartikelen publiceert. LaDou vindt dat echter ‘flauwekul’. 
Clapp en Johnson waren al eerder tegen een obstakel aangelopen: ze maken namelijk gebruik van data die IBM op last van de rechter ter beschikking stelde in een van de ruim 200 zaken die zieke werknemers tegen het bedrijf hebben aangespannen. Advocaten van het bedrijf bezworen hen dat die data een vertrouwelijk karakter hebben en dreigden daarom met juridische stappen, reden waarom de onderzoekers hun artikel in maart van dit jaar aanvankelijk terugtrokken. Maar toen duidelijk was dat het wel degelijk ging om ‘publieke informatie’ besloten Clapp en Johnson alsnog naar buiten te treden met hun studie.
En met recht, volgens de vier peer-reviewers die de studie beoordeelden: ze voldoet aan de geijkte wetenschappelijke criteria. (medisch contact juli 2004)

Opmerking De halfgeleiderindustrie zal echt niet de enige industrie zijn waar werken niet zo gezond is. Ben dus op je hoede en consumeer voldoende anti-oxidanten in de vorm van groente en fruit en in bijzondere omstandigheden vul deze aan met de juiste supplementen.

 

 

    Printen