GSM en gezondheid.

De straling van gsm's kan de vruchtbaarheid van de man schaden, zo heeft de Sunday Times onder aanhaling van wetenschappelijk onderzoek bericht.
Het eerste onderzoek naar een eventueel verband tussen gsm-gebruik en vruchtbaarheid werd uitgevoerd aan de universiteit van Szeged, in Hongarije. De conclusies worden deze week gepresenteerd op een internationale conferentie van vruchtbaarheidsexperts in Berlijn.
De Hongaarse onderzoekers bestudeerden dertien maanden lang een groep van 221 gsm-veelgebruikers en een vergelijkbare groep die niets moet weten van beltonen en sms'jes. Zij die doorlopend met een mobieltje op zak rondliepen produceerden liefst 30 procent minder sperma. De spermatoïden die ze nog wel hadden, vertoonden abnormaliteiten die de vruchtbaarheid nog verder aantasten.
Wat onderzoeksleider dr. Imre Fejes tot de conclusie bracht dat "het langdurig gebruik van een gsm nadelige gevolgen kan hebben voor de productie van sperma en voor de mannelijke vruchtbaarheid". Opvallend is dat in dit rapport voor het eerst stelt dat een gsm zelfs in 'stand by' gevaren kan opleveren. Mannen die hun toestel in een broekzak of aan hun riem lopen de grootste risico's, wat kan leiden tot de aanbeveling om een mobieltje in een boekentas of in elk geval verder van cruciale lichaamsdelen te dragen.
De wetenschapper die de Britse regeringscommissie voor mobiele communicatie leidt, professor Challis, zei in een eerste reactie dat er nog geen definitieve conclusies te trekken zijn "omdat gsm's nog maar een jaar of 15 in omloop zijn en veel ernstige ziekten pas na een langere tijd optreden".
Professor Challis zelf zal later dit jaar het grootste onderzoek ooit naar de gevolgen van gsm-gebruik opstarten, waarbij een kwart miljoen mensen 15 jaar lang worden gevolgd. (juni 2004)

 

    Printen