Glutathion, Selenium om darmkanker te overleven.

Patiënten met dikke darmkanker met seleniumwaarden van minder dan 70 mcg/l in het serum hebben een beduidend lagere overlevingskans dan patiënten met een hogere waarde.
Tijdens de 37e Medizinische Woche in Baden-Baden bracht prof. Claus-Peter Sieger van de Universtitätsklinik Lübeck de resultaten van een studie uit de jaren negentig onder de aandacht. Aan de studie namen 45 patiënten met T1/T2-tumoren en 56 patiënten met T3/T4-tumoren deel. In de eerste groep hadden vijf deelnemers en in de tweede groep tien deelnemers seleniumwaarden van lager dan 70 mcg/l. Van deze patiënten was na tien jaar geen enkele meer in leven. Van de patiënten met hogere serumwaarden voor selenium leefden in de eerste groep nog 61%, van de tweede groep 48%.
Selenium is een cofactor voor het antioxidatieve enzym glutathionperoxidase. Bij te lage seleniumspiegels is er sprake van onderbenutting van het enzym en dus een lagere activiteit. Glutathionperoxidase speelt een rol bij de afremming van tumorgroei. (Voor meer informatie over Glutathion en kanker zie www.immunopro.info) (2004)

 

    Printen