Voeding rijk aan groenten en fruit geeft ruim 30% minder kans op kanker

De Franse SU.VI.MAX - studie heeft niet minder dan 8 jaar geduurd, en meer dan 13 000 mannen en vrouwen tussen 35 en 60 jaar namen eraan deel. De langverwachte resultaten tonen dat de aanbreng van antioxidanten, in dosissen zoals aanwezig in een gezonde voeding, het algemeen kankerrisico met 31% en de algemene mortaliteit (sterfte) met 37% bij mannen doet dalen.
Geen enkel effect werd echter waargenomen bij vrouwen, en evenmin een invloed op het risico op hart- en vaatziekten bij beide geslachten.

Deze resultaten betekenen een behoorlijke steun in de rug voor een voeding rijk aan groenten en fruit,  belangrijke bronnen van vitaminen, mineralen en antioxidanten.
De verklaring  dat er bij vrouwen geen verschil werd gevonden, ligt vermoedelijk in het feit dat vrouwen al een betere ‘antioxidantstatus’ hebben dan mannen, of eenvoudiger gezegd al meer groenten en fruit consumeren.
Zoals eerder al vermeld was er geen invloed voor wat het risico op hart- en vaatziekten betrof, noch werd de levenskwaliteit en het ‘zich goed voelen’ beïnvloed.
Voor Frankrijk werd door de onderzoekers op basis van de studieresultaten volgende interessante berekening gemaakt. Van de 135.000 nieuwe kankergevallen die er jaarlijks zijn in Frankrijk, bij mannen van alle leeftijden, betekent dit dat 12.000 gevallen kunnen worden vermeden simpelweg door de consumptie van voldoende groenten en fruit…
‘Voldoende’ staat hier voor 5 porties per dag, zijnde 2 à 3 porties fruit (1 portie = grootte van een appel) en 100 g rauwe en 200 g bereide groenten per dag.
Door dit onderzoek is meteen ook de kennis over de voedingstoestand van de Fransen verbeterd. De gegevens zullen nog verder gebruikt worden om informatie- en preventiecampagnes rond voeding uit te werken.(2004)

 

    Printen