Verband tussen borstkanker en deodoranten?

Deodoranten die chemische stoffen bevatten kunnen tot borstkanker leiden, dit publiceert de Sunday Times die een Brits onderzoek citeert waarvan de resultaten vandaag zullen worden gepubliceerd. Een aantal onderzoekers bevestigen hierbij de al enige tijd bestaande vermoedens.

De conserveringsmiddelen die aanwezig zijn in de spuitbussen die ons okselfris moeten houden, vergroten de kans op borstkanker. Dankzij het spuitmechanisme zouden de zogenaamde parabenen rechtstreeks de huid indringen en gezien de plaats van de oksel dus ook in het weefsel van de borsten.

De celbiologe Philippa Darbren, die verbonden is aan de universiteit van Reading, heeft onweerlegbaar bewijsmateriaal vastgelegd. In de door kanker aangetaste weefsels, trof de celbiologe namelijk parabenen aan in hoeveelheden die volgens haar reden geven tot bezorgdheid. Ook meer mannen lijden de laatste jaren aan borstkanker en dit is een extra-ondersteuning van de theorie. Mannen besteden namelijk grotere aandacht aan lichaamsverzorging en dus deodoranten. (jan. 2004)

 

    Printen