Minder diabetes met geelwortel en curcuma

In de Ayurveda geneeskunde wordt aan geelwortel, Curcuma longa Lin., al eeuwen een geneeskrachtige werking toegeschreven. Bekend zijn leverbeschermende, ontstekingsremmende, cholesterolverlagende en galdrijvende effecten. De actieve stof uit geelwortel, curcumine, bezit antioxidatieve eigenschappen en heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel van diabeten.
Aan de afdeling Biochemie van de Annamalai Universiteit in India, werden de effecten van geelwortel en curcumine op diverse parameters in het bloed van suikerzieke ratten bestudeerd. Zes groepen ratten, waarvan drie gezonde en drie groepen met door alloxaan geïnduceerde suikerziekte, kregen een regiem met geelwortel of curcumine.
Groep 1 - controle
Groep 2 - idem + 1 g geelwortel
Groep 3 - idem + 0,08 g curcumine
Groep 4 - diabetisch, controle
Groep 5 - idem + 1 g geelwortel
Groep 6 - idem + 0,08 g curcumine
De toediening van geelwortel en curcumine geschiedde via een maagsonde gedurende 21 dagen. Toediening van geelwortel of curcumine resulteerde in significante verlaging van de bloedglucosespiegel bij de suikerzieke ratten. Er werd een afname van 204 naar 143 en 140 mg/dl gevonden voor de groepen 4, 5 en 6. In de controlegroepen was de respons bescheiden. Hemoglobine steeg naar meer normale waarden onder invloed van geelwortel en curcumine, van 10,75 naar 13,6 en 13,1 g/dl. De normale waarde lag rond 14,7 g/dl. Geglycosyleerd hemoglobine, HbA1C, een belangrijke indicator voor suikerziekte, daalde significant door geelwortel en curcumine met 19,6 respectievelijk 30%. Voorts was de vorming van vrije radicalen door geelwortel en curcumine in de suikerzieke ratten verminderd met respectievelijk 37 en 46%. Afwijkende enzymactiviteiten kwamen tot meer normale waarden door geelwortel en curcumine.
De resultaten geven aan dat geelwortel en meer nog de actieve stof curcumine een beschermend effect kunnen hebben op de complicaties van suikerziekte. (2003) 

 

 

    Printen