Volksgezondheid in België waarschuwt tegen te veel chips 

Minister van Volksgezondheid Tavernier waarschuwt tegen het overdreven eten van chips en andere gefrituurde producten. Ze bevatten nl. een bepaalde chemische stof, Acrylamide, waarvan bekend is dat het bij proefdieren kankerverwekkend is.
De minister steunt zich hierbij op een recent advies van de Hoge Gezondheidsraad, naar aanleiding van onderzoek in Zweden en een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie over de aanwezigheid van acrylamide in bepaalde voedingsproducten.
Acrylamide is een sterk carcinogeen bij de rat. Voor de mens is het mogelijke voedingsrisico niet gekend. Het is echter aangewezen het als een voornaam risico voor de mens te beschouwen gelet op zijn capaciteit kankers en overdraagbare mutaties bij proefdieren uit te lokken.
Verschillende aanbevelingen kunnen reeds nu worden geuit om de risico's te minimaliseren
• voorkomen dat voedingsmiddelen te lang of bij te hoge temperatuur gebakken worden, zonder evenwel onvoldoende hoge temperaturen te bereiken, die de ziekteverwekkende kiemen niet doden, in het bijzonder voor vlees en vleesproducten;
• een evenwichtige en gevarieerde voeding, rijk aan vruchten en groenten promoten;
• het verbruik van vette voedingswaren en frieten beperken, en vooral van chips.
Verder beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om de mogelijkheden te bestuderen om de gehalten aan acrylamide in voedingsmiddelen door wijzigingen van de fabricageprocessen te verlagen.2002

 

 

    Printen