Anti-schimmel stof in druiven tegen kanker.

LONDON, Feb 26,2002 (Reuters Health) – Wetenschappers stellen dat zij nieuw inzicht hebben hoe een natuurlijke, schimmeldodende stof die in druiven en andere gewassen wordt gevonden kan helpen kanker te voorkomen.
De onderzoekers van de School of Pharmacy at De Montfort University, Leicester, UK, rapporteerden dat resveratrol in het lichaam wordt omgezet in een stof tegen kanker die kankercellen selectief kan vernietigen.
Hoewel vorige studies hebben gesuggereerd dat dit phytoestrogen kanker zou kunnen verhinderen, zeiden zij dat het de "eerste keer was dat de wetenschappers een inzicht in het onderliggende mechanisme van de chemisch producteneigenschappen tegen kanker." hadden gevonden.
Professor Gerry Potter, de onderzoeksteam leider, zei: "Resveratrol is een verdedigingsmolecuul tegen schimmels in druiven en andere gewassen, en volop aanwezig als die gewassen niet met kunstmatige anti-schimmel stoffen zijn behandeld.
De onderzoekers vonden dat resveratrol door het enzym CYP1B1 wordt bewerkt, dat in verschillende tumors wordt gevonden.
Het zet resveratrol in piceatannol om, een verwante phytoestrogen met bekende activiteit tegen kanker.
Vorig onderzoek door het team heeft aangetoond dat dit proces tot de tumor zelf beperkt is, de giftigheid beperkt van de kankercellen en hen selectief vernietigt.
Eerder geloofden wetenschappers dat CYP1B1 een oorzaak van kanker was, omdat het slechts in tumors en niet in gezond weefsel wordt gevonden.
Nu denken zij dat het enzym daar is om kanker te bestrijden.
De eerdere "overtuiging dat CYP1B1 een oorzaak van kanker is is als het beschuldigen van de politie van een misdaad enkel omdat zij op de plaats van de misdaad aanwezig zijn," zei Potter.
"Wij denken dat dit natuurlijke product voordelig voor de gezondheid kan zijn en kanker kan voorkomen.
Dit onderzoek toont aan hoe je tumorgroei kunt voorkomen door deze moleculen tegen kanker binnen de kankercellen zelf te produceren."
Het team ook onderzoekt ook nog de gunstige gevolgen van groenten zoals broccoli en koolsoorten die een molecuul bevatten die het enzym CYP1B1 activeert.
Bron: British Journal of Cancer 2002;5.

 

 

    Printen