500 doden als gevolg van bijwerkingen medicijnen.

Elk jaar sterven in Nederland tussen de 400 en 500 patiënten met gewrichtsaandoeningen, zoals reuma, aan de gevolgen van ernstige bijwerkingen van hun geneesmiddelen.
Deze sterfgevallen kunnen in verband worden gebracht met maagbloedingen en maagzweren, die acuut kunnen optreden na langdurig maar ook zelfs middellang gebruik van pijnstillers en/of ontstekingsremmers. Vooral de veel voorgeschreven NSAID's geven een verhoogde kans op deze bijwerkingen. Dat zegt prof. dr. G.P. Van Berge Henegouwen, hoogleraar maag-, darm- en leverziekten te Utrecht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie. Bekende NSAID's zijn onder meer Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen.
Uit onderzoek uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië onder tienduizenden gebruikers van deze groep middelen, blijkt dat bij één tot twee procent van de gebruikers maagbloedingen optraden, waarvan vijf tot acht procent dodelijk. Bij tien tot twintig procent van de gebruikers ontstonden ten gevolge van langdurig gebruik van deze middelen maagzweren, die dikwijls uitmondden in maagperforaties of -bloedingen.
"Als dit vertaald wordt naar de Nederlandse situatie gaat het hier om honderden mensen die sterven aan de bijwerkingen van deze middelen en een veelvoud die ernstig ziek wordt maar uiteindelijk herstelt", aldus Van Berge Henegouwen. Al eerder waarschuwden zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de (Nederlandse) Gezondheidsraad voor de risico's van ontstekingsremmers als NSAID's.  (DW Drogisten Weekblad - 2002-01-11)
 

 

 

    Printen