De meeste mensen moeten extra vitaminen nemen.

NeW YORK, Jan 02 2002(Reuters Health) - De Meeste mensen kunnen waarschijnlijk voordeel hebben van het nemen van multivitamines, zeggen onderzoekers van the Harvard School of Public Health. Maar het nemen van een pil is niet de oplossing voor slechte eetgewoontes.
Drs.. Walter C. Willett en Meir J. Stampfer bekeken het bewijs van de voor en tegens bij het gebruik van diverse vitaminesupplementen om ziekte te voorkomen in een recente uitgave van de New England Journal of Medicine.
Veel gegevens stellen dat hogere opnamen van foliumzuur, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine D voor veel mensen goed zijn, en een multivitamine zal een adequate opname van andere vitaminen verzekeren waarvan het voordeel echter indirect is," schrijven zij .
Het nemen van multivitamines is bijzonder belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden, mensen die dagelijks één of twee alcoholische dranken nemen en stedelingen die zich niet kunnen veroorloven om genoeg groente en fruit te eten. Bejaarden zouden multivitamines ook moeten nemen, zegt het rapport, omdat zij een moeilijker absorptie van vitamine B12 hebben en tekorten aan vitamine D.
Vegatariërs zouden zeker ook multivitamines moeten overwegen omdat zij vitamine B12 niet binnen krijgen, zeggen de onderzoekers. Willett en Stampfer benadrukken de voordelen van foliumzuur voor vrouwen die zwanger kunnen worden, omdat deze vitamine het krijgen van een kind met zenuwafwijkingen, vooral in de ruggenmerg kan verhinderen.
"Wij denken ook dat vitamineE voor de meeste mensen, op middelbare leeftijd en ouder, die een verhoogd risico op hartkwalen hebben goed kan zijn," zegt het team.
Maar de auteurs benadrukken dat een vitaminepil geen substituut voor een gezond dieet is omdat voedsel extra belangrijke componenten bevat, zoals vezel en essentiële vetzuren. Verder kan een vitaminesupplement niet de grote risico's compenseren die met roken, zwaarlijvigheid of het niet bewegen samenhangen," waarschuwen de artsen. "Gelet op het gegeven dat de supplementen meer goed dan kwaad doen, plus het gegeven van de lage kosten, zijn wij van oordeel dat dagelijks multivitamines, welke de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) niet overschrijden voor de meeste volwassenen belangrijk is," zeggen de onderzoekers
.

 

 

    Printen