Vitamine C voor een langer leven.

Britse wetenschappers van de universiteit in Cambridge hebben aangetoond dat mensen met een hoge vitamine C-spiegel in het bloed langer leven dan gemiddeld. Aan het begin van het onderzoek werd de vitamine C-spiegel van bijna 20.000 mannen en vrouwen gemeten. De proefpersonen varieerden in leeftijd van 45 tot 79 jaar. Naar aanleiding van de bevindingen werden ze in vijf groepen ingedeeld. Groep 1 had het hoogste en groep 5 het laagste vitamine C-gehalte.
Aan het einde van het onderzoek werden de sterfgevallen van de laatste vier jaar in alle groepen geëvalueerd. De resultaten zijn in februari 2001 in het Britse medische vakblad The Lancet gepubliceerd. Het aantal sterfgevallen in groep 1 (hoog vitamine C-gehalte) was maar half zo hoog als in groep 5. Bij mannen lag het aantal sterfgevallen in groep 1 op 2,6 procent en in groep 5 op 5,1 procent. Bij vrouwen scoorde groep 1 een waarde van 1,3 procent, tegenover 2,6 procent voor groep 2.
Als alleen sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten meegenomen waren in het onderzoek, dan zou de vitamine C-topgroep het zelfs nog beter hebben gedaan. Het aantal sterfgevallen was daarbij voor de mannen 70 procent en voor de vrouwen 60 procent lager dan in de groep met het laagste vitamine C-gehalte.
(The Lancet - 2001-6-18)

 

 

    Printen