Farmaceutische bedrijven kopen wetenschappers om.

Er moeten strengere regels komen voor de sponsoring van medisch-wetenschappelijk onderzoek. Nu is sprake van ontoelaatbare pogingen van farmaceutische bedrijven om ingehuurde wetenschappers te sturen, te beïnvloeden en zelfs om te kopen. Dit zegt prof. dr. O. van Schayck, hoogleraar huisartsgeneeskunde in Maastricht. Hij krijgt hierin bijval van verschillende vooraanstaande medische wetenschappers, onder wie de Leidse hoogleraren epidemiologie prof. dr. J. Vandenbroucke en prof. dr. F. Rosendaal. Uit een rondgang van Trouw blijkt dat zij en andere onderzoekers zich grote zorgen maken over de academische onafhankelijkheid. Die staat onder druk doordat farmaceutische bedrijven aan de financiering van geneesmiddelenonderzoek voorwaarden (proberen te) verbinden, of de resultaten trachten te beïnvloeden. Meermalen is publicatie van onderzoek gedwarsboomd vanwege commercieel ongunstige uitkomsten, en hebben bedrijven pogingen gedaan onderzoeksresultaten over een geneesmiddel op te poetsen.
Onder druk.
Zo maakte prof. Van Schayk mee dat een farmaceutisch bedrijf, financier van een onderzoek naar astmamiddelen, zonder overleg zijn kritische onderzoeksresultaten afzwakte. Wat later zette dit bedrijf hem onder druk om niet meer te publiceren over dat onderzoek.
Prof. dr. J. Van Gijn, hoogleraar neurologie,
was eens betrokken bij een onderzoek dat tot zijn ontzetting halverwege werd afgebroken door de fabrikant. Reden: de resultaten van het onderzochte medicijn (tegen acute beroertes) vielen tegen.
Gedragsregels
De wetenschappers vinden dit soort praktijken ontoelaatbaar, en zij sporen de Landelijke Huisartsenvereniging en de specialistenberoepsverenigingen aan tot het opstellen van richtlijnen voor gesponsord onderzoek. Prof. Van Schayck is niet van plan daar nog langer op te wachten. Hij werkt aan gedragsregels met daarin vastgelegd de rechten en plichten van de sponsor. Als farmaceutische bedrijven medisch wetenschappelijk onderzoek (mede)financieren, zullen zij zich in de toekomst aan zo'n gedragscode moeten houden, vindt Van Schayck. (DW Drogisten Weekblad - 2001-02-16) 

 

 

    Printen